Bättre o bättre dag för dag =)

Nu är det ett litet tag sen vi publicerade något inlägg här på bloggen! Sedan sist har vi haft hektiska (läs svettiga) dagar på förlossningen, våra lärare från Sverige har kommit hit, vi har hunnit med att besöka en fantastiskt vacker paradisö en kort båttur från fastlandet en ledig söndag och även socialiserat (!) med lite folk som liksom oss är här och gör praktik på sjukhus. Första tiden behövde vi nog ta det lugnt och varva ner varje kväll, otroligt trötta och säkert påverkade av det vi sett, klimatet och omställningen i stort.

Nu har vi gjort vår andra vecka på Amana Hospital Maternity Ward. Våra lärare har varit med två av dagarna. Det har varit väldigt skönt att ha dem bakom och bredvid sig och kunna få direkt handledning och feedback vid förlossning och suturering! Det har också varit skönt att få briefa om de utmaningar vi stött på så här långt och vi kom fram till att det egentligen främst handlar om att vi ska tro mer på oss själva och den kunskap vi faktiskt har, det gäller att våga använda den!

Den gångna veckan har vi haft flera lyckade förlossningar vardera och hjälpt varandra med assistering också. Det har varit enormt roligt att få uppleva sk drömförlossningar här, en mamma som är överlycklig och tar till sig barnet direkt och vill hålla det hud mot hud, det vanliga är att bebisen snabbt visas upp och sedan lindas in i en kanga (traditionellt tygskynke) för att läggas på barnbordet i väntan på att mamman kommit upp från britsen och satt sig på en bänk intill för att börja amma (ca 5 min efter förlossningen om ingen bristning måste sys). Att våga föreslå olika förlossningsställningar för ett gynnsammare förlopp har också varit en stor behållning från veckan. Nya och från en annan kultur observerade vi mest de första dagarna och försökte att inte stöta oss med personal och andra studenter. Nu har vi lärt känna varandra lite bättre, vi har nog också fått en annan respekt för varandra. Barnmorskorna här har en otrolig kompetens och lång erfarenhet. De får en snabb överblick bara genom att känna och lyssna på kvinnans mage och vi försöker suga i oss allt vi kan! Men vi känner också att vi har kunskap som de skulle kunna dra nytta av. Det känns väldigt roligt att kunna utbyta kunskaper sinsemellan och under den gångna veckan har vi vid flera tillfällen kunnat resonera kring handläggandet av en förlossning, vilket känts viktigt och kul!

Vi har fått se sätesförlossning, tvillingförlossning, akut snitt som på operationsbordet slutade i vaginal förlossning och allt gick bra. Vi upplever att många här planeras för snitt när de kommit in till förlossningen och bedömts av läkare, men pga det tanzanianska tempot (vår reflektion) så hinner flera föda vaginalt under väntetiden. Snittfrekvensen är 15 % totalt, ungefär som i Sverige alltså. Dock har vi inte träffat på att snitt utförs på human indikation, utan bara för att rädda kvinnans och barnets liv.

Igår fick vi alla delta i en speciell förlossning tillsammans med våra svenska lärare. En fyrföderska som hade en historia med tidigare vertikalt snitt, tvillingfödsel och två döda barn, hon hade planerats för kejsarsnitt men lyckades föda en pigg och frisk pojke vaginalt med hjälp av lägesförändning, stöttning och korrekta bedömningar. Ska tilläggas att kvinnan var kraftigt överviktig. Hon talade heller ingen engelska, men vår mycket begränsade Swahili och kroppsspråk räckte långt.

Idag ska vi åka ut o upptäcka landsbygden, till en by söderut, Mchukwi. Emelie hade sjuksköterskepraktik på ett missionssjukhus där för fyra år sedan. Det blir nog ett kärt återseende och spännande att se för Madde som hänger med. Maja är tyvärr krasslig och har bestämt sig för att stanna hemma och försöka bli frisk.

Skicka lite tankar till Maja så hon snabbt bättrar på sig!

Tuta nana badaye!

En reaktion på ”Bättre o bättre dag för dag =)

  1. Linda H 30 januari, 2015 / 05:32

    Vad roligt för er Emelie och Madde att åka ut till landsbygden och att få återse din praktikplats Emelie 🙂 Roligt också att ni kommit personalen närmare och att ni kan resonera kring handläggandet. Ja tänk vad ni lär er av dem – och vad de också lär sig av er. Så spännande att läsa om era upplevelser!
    Krya på dig Maja fina! Kram på er!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s