Första veckan i Dar Es Salaam

När vi åker runt på stan pratar vi mycket om hur vi ska kunna förklara hur det ser ut härnere. Vi skulle jättegärna ta foton men det är tydligen inte ok härnere. Det blev vi varse för några dagar sen då vi skulle ta ett foto av ett köpcentrum för att komma ihåg namnet. Det hela slutade med en bot på 10 000 tanzanianska shillings (motsvarar ca 50kr). Man är tydligen rädd för att bilderna ska användas för att planera terrorattacker som den i Nairobi mot ett köpcentrum där.

Vi bor på Msasani peninsula, härute bor många utlänningar och det ligger många ambassader samt fina hotell. Det ska vara ett säkert område dock litet dyrt. Vårt boende har pool som öppnade idag så förhoppningsvis kan vi bada och simma där när vi kommer hem ifrån praktiken.

Det första som slog oss när vi kom ner hit var värmen. Det finns ingen människa som går fort härnere, hastigheten folk promenerar i påminner om ett luciatåg där hemma. Folk är väldigt vänliga och hälsar överallt men vi känner oss otroligt vita, mzungus och uttittade.

Idag var en public holiday men vi tog oss ändå till amana hospital där vi ska ha praktik så vi vet vart det ligger. Minibussarna som går i stan kallas dalladalla. Det finns inga utmärkta busshållplatser utan vi får fråga oss fram och ställa oss vid vägrenen där det står andra och väntar. De slitna sätena blir snabbt fyllda med människor och sen fylls gången med ännu mer folk. Just som man tror att det inte går att få plats med fler är det nån som betalar extra för att få frakta med en antenn, en madrass eller en låda grönsaker och så hoppar det fram några fler. De stora vägarna är asfalterade men sidogatorna är yllda med sand. Överallt blåser det lite småskräp och ligger lite glassplitter. I varje gathörn under träd och dylikt sitter det någon och säljer frukt, majskolvar eller te.

Amana verkar vara ett sjukhus på ett plan. På området satt massvis med människor. Vi satte oss i en cafeteria på sjukhusområdet och tog nån slags fika med vatten och något som smakade som en friterad kanelbulle. Vi såg massvis med kvinnor gå fram och tillbaka till sjukhusentrén klädda i färgglada kangas. Många höggravida gick in. Vi såg också en livlös kvinna bäras ut från en taxi in till sjukhuset. Nån minut senare åkte en Funeral van därifrån med lila band på sidorna.

Vi vet inte riktigt vad som väntar oss men vi övar på vår swahili och imorgon ska vi ha någon slags introduktion i vett och etikett och därefter börjar vi.

4 reaktioner på ”Första veckan i Dar Es Salaam

 1. Ola Dahlgren 12 januari, 2015 / 08:05

  Tempot verkar mera tilltalande än det som drabbar oss lantisar vid besök på Ruddammsbacken

  Gillad av 1 person

 2. Linda H 13 januari, 2015 / 09:58

  Jambo! Vad roligt att läsa om hur ni har det 🙂 Där går ni luciatåg i värmen och här simmar vi fram i snö (nästan ;)) Har ni någon hemlängtan eller trivs ni som fiskarna i vattnet? Fortsätt skriv och berätta, följer er med spänning! Kram på er!

  Gillad av 1 person

 3. majas halvgröna 15 januari, 2015 / 07:45

  Hej Linda! Vi trivs men är sugna på att komma igång på riktigt… Man skulle även kunna säga att vi simmar fram här med men i vår egen svett, så sjukt varmt!! =) Kram!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s